Suomi

Tänään vietetään Minna Canthin päivää – mutta miksi?

Olet varmasti huomannut, että tänään 19. maaliskuuta on liputuspäivä. Liput liehuvat saloissa, koska tänään on Minna Canthin päivä. Samalla vietetään tasa-arvon päivää, joka liittyy myös Minna Canthiin. Hän on esimerkiksi ensimmäinen nainen, joka sai Suomessa liputuspäivän. Hän oli myös ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Hänellä oli kirjoituksissaan paljon sanottavaa naisten elämästä.

Minna oli rohkea ja periksiantamaton nainen!

Tästä syystä Minna Canthin päivä on juuri tänään

Yksi syy siihen, miksi Minna Canthin päivää vietetään tänään, on se, että tämä päivä oli myös hänen syntymäpäivänsä. Se ei tietysti ole se syy, miksi tätä päivää ylipäätänsä vietetään. Se liittyy tasa-arvoon, johon liittyvää päivää vietetään myös tänään. Minna Canth oli erityisen tunnettu naisten oikeuksien ja tasa-arvon puolestapuhujana. Siksi nämä kaksi päivää sopivat hyvin yhteen.

Tasa-arvon päivässä on mm. kyse sukupuolten välisen tasa-arvon juhlistamisesta ja samalla muistutetaan sen merkityksestä yhteiskunnassa. Sen on tärkeä päivä myös tämän päivän Suomessa, jolloin voidaan korostaa tasa-arvon merkitystä yhteiskunnassa. Aihe on edelleen ajankohtainen ja hyvä muistutus tasa-arvon tärkeydestä.

Minna Canthin elämässä tapahtui paljon ja hän sai aikaan tärkeitä asioita

Minna Canth syntyi maaliskuussa vuonna 1844. Hän oli kirjailija, yhteiskunnallinen vaikuttaja sekä sanomalehtinainen. Hän teki elämässään paljon, jota eivät naiset yleensä vielä hänen elinaikanaan tehneet. Hän on tyttönimeltään Ulrika Wilhelmina Johnson.

Hän pääsi syksyllä 1863 ensimmäisten naisopiskelijoiden joukkoon aloittamaan opiskelun kansakoulunopettajaksi. Opiskelupaikka oli juuri perustetussa Jyväskylän seminaarissa. Opiskelut kuitenkin keskeytyivät ja kahden vuoden opiskelun jälkeen. Syynä oli se, kuinka hän meni naimisiin ja synnytti yhteensä seitsemän lasta.

Minna Canthin mies oli seminaarin luonnontieteen opettaja Johan Ferdinand Canth. Minnasta tuli leski jo vuonna heinäkuuta 1879 ja hänestä tuli yksinhuoltaja. Vuotta ennen sitä ilmestyi hänen esikoisteoksensa Novelleja ja kertomuksia.

Vuosi miehensä kuoleman jälkeen Canth lähetti esikoisnäytelmänsä käsikirjoituksen Helsinkiin Suomalaiseen Teatteriin. Se oli nimeltään Murtovarkaus, jonka teatterissa otti vastaan teatterin johtaja Kaarlo Bergbom. Tässä vaiheessa Canth oli muuttanut takaisin Kuopioon lapsuuskotiinsa yhdessä ison lapsikatraansa kanssa. Samassa talossa asuivat edelleen hänen äitinsä ja veljensä.

Minna oli vain 53-vuotias, kun hän kuoli vuonna 1897 sydänkohtaukseen.